Mi az a Jamstack weboldal?

Gyorsan betöltődő webhelyek, lenyűgöző felhasználói élmény és zökkenőmentes skálázhatóság - mindez elérhető a Jamstack segítségével.

A Jamstack weboldal, pontosabban "weboldal architektúra tervezési minta" 2015-ben került a köztudatba a Netlify felhőszolgáltatónak köszönhetően. A következőkben azt igyekszem összegezni, hogy mi is ez a technológia, és hogy céges weboldalak esetében miért olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb megoldás, mint egy WordPress.

A Jamstack felépítése

J - JavaScript

Programnyelv, mely az internetes technologiák egyik alapja a HTML és a CSS mellett. Minden böngésző beépített javascript motorral rendelkezik és képes futtatni ezeket a kódokat.

A - API

AlkalmazásProgramozási Interfész, ami azt jelenti, hogy ez egy olyan felület, melynek segítségével adatkommunikációt folytathatunk anélkül, hogy ismeretünk lenne a belső rendszer működéséről.

M - Markup (leíró nyelv)

Jelen esetben ez maga a HTML. Az a kód, amit megjelenít a böngésző.

Összeolvasva egy olyan architektúráról beszélünk, melyben a megjelenítés úgy történik, hogy a szerver helyett a böngésző állítja össze a weboldal HTML kódját JavaScript programot futtatva, melyhez a megjelenítendő adatok egy vagy több API-n keresztül érkeznek és emiatt a megjelenítési idő elképesztően gyorssá válik.

Még érthetőbben, a weboldal látogató böngészője, tehát a saját számítógépe dolgozik a szerver helyett.

Gyorsaság

Mivel a weboldalt látogató saját gépe dolgozik a szerver helyett, az ilyen oldalak processzorigénye rendkívül alacsony - bizonyos alap weboldalaknál pontosan nulla. Minden olyan tartalom, ami nem dinamikusan változó adat (képek, stíluslap, HTML kód részletek, kód vázak) CDN-en keresztül érkezhetnek. Aki meg akar erről bizonyosdni, kattintson párat ezen az oldalon, hiszen ez is egy Jamstack oldal.

A CDN-ekről is tervezek írni, dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy olyan tartalomszolgáltató hálózat, melynek egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal gyorsabban töltődnek le róla a képek és más statikus tartalmak, mint egy átlagos tárhelyről.

És, ha belegondolunk, mi az, ami egy céges weboldalban dinamikusan változó adat? A legtöbb esetben semmi, mert nincs benne hozzászólás funkció, nem jelenít meg tőzsdei, vagy más gyakran változó adatokat.

SEO

A Jamstack architektúrában alkalmazott JavaScript keretrendszerek egy végletekig optimalizált HTML kódot generálnak, melyet a Google weboldal sebességellenőrzője a legmagasabb pontszámokkal jutalmaz. Azoknál a kulcsszavaknál, ahol nagy a konkurenciaharc, az optimalizált kód és a gyorsaság döntő szerepet játszhatnak.

Biztonság

Tapasztalatom szerint a WordPress rendszerrel épített weboldalak egyik legnagyobb problémája az egyes modulok folyamatos frissítése, és annak elmaradása esetén a keletkezett biztonsági rések. Alapeset, hogy valaki letölthető sablonnal dolgozik, ami feltelepít sok másik modult ahhoz, hogy működjön. A megrendelő az oldal átadását követően gyakran magára marad a frissítési kötelezettségével, egyedül kell szembenéznie olyan problémával, mint az egyes modulok és a WordPress verzióinak esetleges kompatibilitási ütközése.

Vagy másik szerencsésebb esetben rendszeresen fizet egy informatikusnak, aki karbantartja weboldalát. A folyamatos karbantartás vagy az elromlott, esetleg vírusos weboldal helyreállítása költséges.

Ha egy átlagosnak tekinthető céges weboldalt Jamstack metodikával építenek fel, akkor nincs mit megfertőznie a vírusoknak, ezen felül a túlterheléses támadások is olyanok, mintha a vizet ököllel ütögetnénk.

Tárhely akár ingyen

Felhőszolgáltatások esetén lehetőségünk van olyan előfizetési csomagokat találni, mely weboldal méret vagy a legtöbb esetben forgalom alapján egy bizonyos mértékig ingyenes. Vegyük például a Google Firebase szolgáltatását, mely a cikk megírásakor az ingyenes csomagban 10GB tárhelyet ajánl napi 360MB adatforgalommal. Az egyedi, hogy ez mire elég, de összességében azt tudom mondani, ha már nem elég, akkor a weboldal termel annyit, hogy örömmel kifizeti bárki a nagyobb csomagot.

Most akkor miért is érdemes váltanom Jamstackre?

Természetesen nem mindenkinek való ez a megoldás, de pár általános eset, amikor ajánlott mihamarabb lépni:

  1. Önnek céges bemutatkozó oldala van (főoldal, pár aloldal, kapcsolatfelvételi lehetőség) és WordPresst használ, akkor ez a megoldás költséghatékonyabb.
  2. Online jelenléte erősebb, hirdet vagy írásai jelennek meg nagyforgalmú weboldalakon.
  3. Marketing landing oldala van.

Ami a legfontosabb, hogy tévhit az, hogy ha van egy WordPress weboldala egy olyan tárhelyen, ami brutto 20.000 Ft évente, akkor hátradőlhet. A karbantartás vagy annak elmaradása is költség a cégének, és lehet, hogy nem mondták Önnek, de ezek az alap tárhelycsomagok is forgalom-/teljesítménykorláttal rendelkeznek.

Ez a korlát általában akkor derül ki a weboldaltulajdonosok számára, amikor megosztják egy írását vagy megemlítik cégét egy nagyforgalmú oldalon, vagy nagyobb költségkerettel hirdet online. Hirtelen megnő a látogatók száma, melyet a WordPress vagy más keretrendszer akkora terhelésnövekedéssel tudna kiszolgálni, hogy a tárhely egyszerűen automatán lekapcsol. Végeredményben a weboldala csak akkor nem lesz elérhető, amikor tényleg szüksége van rá.

Összegezve

A Jamstack technológia kétségkívül egy újabb szint a weboldalak világában minőségben, teljesítményben, biztonságban és költséghatékonyságban egyaránt. Ezt a megoldást támogató szolgáltatások és az erre épülő megoldások ugrásszerű emelkedése mutatja, hogy a változás elindult.

Ugyanakkor ez a változás nem annyira látványos, mint annak idején a responsive webdesign volt, ezért az évek folyamán mindez csendben fog végbemenni, melynek az lesz az eredménye, hogy aki váltott, előrébb kerül a keresőmotorokban, nagyobb közönséget kap és tud kiszolgálni, ezáltal versenyelőnyhöz jut azokhoz képest, akik nem tartják a lépést.